Softwarelijst

Op deze pagina tref je “mijn softwarelijst” aan die ik voor werk of privé gebruik. Achter elke software wordt kort een uitleg gegeven waar deze voor bedoeld is. De naam van de software zelf is een link naar de download en/of informatie pagina van de software.

Programma naamOmschrijving en/of uitleg van het programma
7ZipEen gratis inpakprogramma voor grote bestanden. Ook wel een zip-programma genoemd.
Abby FinereaderABBYY FineReader helps individuals to turn scans of paper documents, PDF-files and digital photographs into searchable and editable formats. Unmatched recognition accuracy and conversion capabilities virtually eliminates retyping and reformatting. Intuitive use and one-click automated tasks let you do more in fewer steps.
AportMet ActivePorts kun je zien welke poorten er openstaan. Er zijn ook andere programma’s zoals WireShark. Ook kun je de Online Open Port Check Tool gebruiken.
AdRemSoftDiverse software voor beheerders om beheerderstaken uit te kunnen voeren (freeware and payware). Netcrunch (monitoring software), sfConsole (beheer Novell Servers). SSH toegang etc.
Altiris Deployment SolutionBackuppen en restoren van een computer/laptop. Meestal is de software meegeleverd op een systeem en wordt deze niet los door gebruikers aangeschaft. Voor bedrijven is er een professionele oplossing beschikbaar.
AudacityEenvoudig muziek opnemen en opslaan als .wav, .mp3 etc.
AudiograbberFree CD-ripper, including MP3 format.
AVG-freeGratis antivirusprogramma
  
BGInfoGratis programma die op het bureaublad van de computer/laptop een van te voren gedefinieerd aantal systeeminstellingen laat zien zoals bijv. computernaam, ip-adres, proxy etc.
Bulkrename UtilityHeb je dat ook wel eens. Heel veel foto’s van diverse toestellen en daar dan een handige bestandsnaam aan toe te willen kennen zodat je alle foto’s ineens kunt uploaden of makkelijk in een (digitaal) fotoboek kunt plaatsen?
CardRecovery(Pro)Wat jammer, net alle foto’s gewist van fototoestel of usb-key.. Hoe herstel ik dat?
CDBurnerXPGratis programma om CD’s en DVD’s mee te branden, inclusief Blu-Ray en HD-DVDs. Ook kun je met dit programma ISO’s maken.
CDexOpen Source Digital Audio CD Extractor
ConvertXtoDVD 4De website van VSO zegt het volgende over dit leuke programma:
 
  • Convert videos to DVD and watch on any DVD player
  • Convert Avi to DVD, DivX to DVD, WMV to DVD, RM to DVD, YouTube to DVD etc.
  • Burn automatically to DVD after video conversion
  • Excellent quality and fast converter
CoppermineIn combinatie met Joomla is dit een uitstekend programma om je foto’s in galery vorm bij te houden en te publiceren.
Daemen ToolsVoor heel veel zaken is het handig als je tegelijk een cd of dvd die je als iso hebt opgeslagen aan je computer kunt koppelen. Je hebt dan niet telkens de bron nodig. Daemen Tools biedt die mogelijkheid.
  • Mount *.mdx, *.mds/*.mdf, *.iso, *.b5t, *.b6t, *.bwt, *.ccd, *.cdi, *.bin/*.cue, *.ape/*.cue, *.flac/*.cue, *.nrg, *.isz disc images to a virtual drive
  • Convert images from all supported formats to *.mdf/*.mds, *.mdx, *.iso
  • Make .iso, *.mds/*.mdf and *.mdx images of CD, DVD, Blu-ray discs
  • Make a compressed disc image or split the image to several files
  • Protect images with password
DivX PlayerGebruik ik zelf niet meer, want ik gebruik VLC media player en die kan nagenoeg alle formaten aan (die ik nodig heb).
Double DriverDrivers van je systeem veiligstellen kan eenvoudig met deze tool. Na updates die al dan niet automatisch toegepast worden kan het zijn dat iets niet meer werkt. Met deze tool is de oude driver dan snel terug te zetten.
DropboxDropbox is a free service that lets you bring all your photos, docs, and videos anywhere. This means that any file you save to your Dropbox will automatically save to all your computers, phones and even the Dropbox website. Dropbox also makes it super easy to share with others, whether you’re a student or professional, parent or grandparent. Even if you accidentally spill a latte on your laptop, have no fear! You can relax knowing that Dropbox always has you covered, and none of your stuff will ever be lost.
DVDShrinkZeg maar het inkorten of comprimeren van een DVD. Dat kan met deze gratis tool. Kwaliteit vind ik niet altijd even goed.
Ekahau HeatmapperZoek de wifi-router/accesspoint die problemen geeft, of lokaliseer het apparaat. Grafisch en snel.
Eset NOD32Goed antivirusprogramma. Dit is het programma waar ik nu in mijn thuisomgeving mee werk. Weinig werk aan. Wel moet je de scan die bij system startup iets bijstellen, maar dat is voor de specialist en leek goed te doen. De supportsite van Eset geeft goede informatie terug. Het is wel zo dat in het Engels gezocht op foutmeldingen betere resultaten opleveren dan foutmeldingen in Nederlands en/of Duits.Toch is de Nederlandse website niet verkeerd. Kijk maar eens.
EtherpeekNetworkmonitoring and sniffering tool. Zoek op google naar een goede bron.
EvernoteSnel aantekeningen kunnen maken en opslaan op internet.
File Recovery (Active File Recovery)Snel en eenvoudig bestanden herstellen. Lees wel goed wat de voorwaarden zijn om dat te kunnen.
FileScavengerHerstelt verwijdere bestanden van de opgegeven disks
FileZillaFTP-programma om snel bestanden te beheren op websites of portals
FingertipsProgramma die toetsaanslagen bijhoudt en op vooraf ingestelde woorden het complete woord of de complete zin automatisch aanvult.
FreeNasVoor degene die veel ‘oude’ harddisken heeft liggen en een systeem waar dat inpast kan heel eenvoudig (dus voor weinig geld) zelf een NAS bouwen.
GadwinPrintscreenEen mooi programma die op de achtergrond draait en indien nodig met een simpele handeling een print screen maakt en deze opslaat. Daarnaast is deze tool ook goed geschikt om de plaatjes bij te werken. Ook kan er een filmpje mee opgenomen worden.
Garmin NavigatieDeze moet ik nog uitzoeken.
GFI Lannet scannerVan de website van de leverancier:GFI LanGuard® functioneert als een virtuele beveiligingsadviseur en biedt:PatchbeheerBeoordeling van kwetsbaarhedenNetwerkcontrole
Google ChromeDe internetbrowser van Google
Website GRCOnline poortchecken en nog veel meer
HP SoftpaqHP Softpaq Download Manager voor drivers en downloads (hardware specifiek).
HP 8000 EliteSommige drivers worden niet (goed) geïnstalleerd. Dat is op de HP 8000 Elite SFF in de device manager te zien. De apparaten die getoond worden zijn PCI Simple Communications Controller en PCI serial Port. Installeer dan de drivers (Management Engine Driver for Intel 5 Series Chipset Based Desktop Boards) van de Intel website. Klik hier.
IsoBurnerSoftware om eenvoudig ISO’s op cd of dvd te branden. Gebruik ik zelf tegenwoordig niet meer omdat ik IMGBURN gebruik.
IsoCreatorIso’s maken van CD’s en DVD’s. Dit is een programma wat ik vroeger veel gebruikte, maar nu niet meer. Ik gebruik nu ImgBurn.
ImgBurnIso’s maken van CD’s en DVD’s. Dit is nu mijn favoriete tool. De maker zegt: ImgBurn is a lightweight CD / DVD / HD DVD / Blu-ray burning application that everyone should have in their toolkit!
ISORecorderISO Recorder – CD/DVD Image recording utility for Windows XP, Windows Vista an Windows 2003 64-bit van Alex Feinman;
Kaspersky Internet SecurityAntivirus en-malware programma. Deze gebruik ik nu niet meer (traag). Ik gebruik nu Eset NOD32.
KeepassOok altijd wachtwoorden, pincodes, BSN-nummers, bankrekeningnummers etc. kwijt. Bewaar ze in de veilige opbergbox. Er is ook een portable apps versie beschikbaar.
KixtartScripting tool. Dit is voor de handigerts 🙂
KliktimeBeheerprogramma van tijd en programma’s door ouders voor (jonge) kinderen
LANShutdownGeef via het netwerk opdracht op een pc of laptop uit te zetten.
LDAP browserVoor de specialisten….
Logmein.comPc’s op afstand overnemen/bedienen
Look@Lan en Look@HostScant het netwerk af op host en als deze niet beschikbaar zijn dan krijg je een popup.
MalwarebytesEen gratis tool die je device scant op Malware.
MagicDiscEen virtuele CD-rom/DVD-rom speler. Makkelijk om je ISO’s te koppelen en direct af te spelen. Dit is voor Windows 8 niet meer nodig, maar als je nog met Windows 7 of WXPP werkt is dit een handige tool die weinig performance kost en naar mijn idee geen problemen kent.
MagicIsoVan de website van de leverancierMagicISO is a powerful CD/DVD image file creating/editing/extracting tool. It can open / create / edit /extract CD/DVD image files, and it can convert bin to iso and back.  as well as make ISO file from DVD/CD-ROM or hard disk, and handle bootable information at meanwhile.
MS Compability ToolkitVoor degene die bijv. thuis nog een ‘oude’ Office versie hebben, maar op het werk een nieuwe en die toch bestanden uit wil wisselen is deze tool onmisbaar. In dit voorbeeld dus voor op de thuispc.
Microsoft Office installatie aanpassenAanpassen MS office installatie klik hier.
Microsoft Security EssentialsHet gratis antivirus programma van Microsoft
MobileNetSwitchEen handig programma waar je meerdere profielen in aan kunt maken. Dus per klant een groep instellingen bewaren die je bij een volgend bezoek dan weer toe kunt passen.
Mozilla FirefoxBrowser voor het surfen op internet. Je kunt makkelijk favorieten opslaan en organiseren. Ook zijn er leuke add-ins zoals Lastpass (hiermee kun je al je wachtwoorden op internet bewaren).
mp3DirectCutMet dit programma kun je makkelijk MP3 bestanden “naadloos” aan elkaar plakken.
NiniteEen website waar je als gebruiker makkelijk een installer van de laatste versies van diverse programma’s die standaard op een computer of laptop voorkomen mee kunt updaten.
NMAPProgramma voor network discovery and security auditing
Norton GhostImaging tool voor de gevorderde gebruikers
Notepad++Makkelijk tekstverwerkingsprogramma die tevens allerlei programmeertaal ‘herkent’.
Novell Client deïnstalleren verwijderen lukt nietOpen een dosprompt en vul in:RUNDLL32.EXE NWSETUP.DLL NWUninstallClientZie Novell website TID: 10092969
NVU for Mozilla FirefoxHTML editor die ik niet (meer) gebruik. Nu gebruik ik Notepad++
OpenOfficeEen gratis versie voor bewerken van documenten etc.
PartitionMagicPartitiontool. Zie google voor meer info.
PDFCreatorSla je Microsoft Word, Excel bestand in een handomdraai op als PDF
PicassaFoto’s organiseren, bewerken en delen.
PuttyEen gratis telnet/ssh client. Zoek via google naar een download.
PINGPartImage is not ghost, imagingtool. Vergt wel veel ruimte want deze kent zo’n goede compressie
PortableAppsZoals het woord het al zegt: applicaties die portable zijn en dus niet echt op een computer geïnstalleerd hoeven te worden.
QuickMixInGeluid voor een applicatie goed instellen op basis van queries en configuratiebestanden.
Remote Desktop Connection Manager (RDCM)Tool van Microsoft voor het eenvoudig beheren van RemoteDesktop connecties
Remote Desktop ManagerDit is een veel handiger programma dan RDCM, maar heeft is na proefperiode wel beperkt.
Simple LDAP or LDP browserVoor de specialisten….
SIWSystem Information for Windows. Deze tool scant (remote) een pc/laptop en registreert in een logfile welke software er allemaal geïnstalleerd is (drivers)
SkypeProgramma waar mee je kunt beeldbellen via internet. 1:1 of 1 op meerdere.
svBuilderDe leverancier zegt er het volgende van: svBuilder is a desktop application that allows you to easily build SimpleViewer galleries. svBuilder will automatically resize images, generate thumbnails and create the required XML and HTML embed code.
Softerra LDAP BrowserVoor de specialisten….
Symantec Virtualization SoftwareSymantec SVS versie voor thuis gebruik.
SyncToy 2.xMaak eenvoudig backups van je pc naar je USB-key of andere USB-device.
SMTP toolFreeware smtp tool bmail.exe
SnagITSchermafdrukken maken op vele wijzen. Ook filmpje opnemen van je scherm. Erg handig voor maken van handleidingen of instructiefilmpjes
Sohops Endpoint SecurityEen goed antivirusprogramma wat ik op school waar ik werk gebruik.
SpiceworksCommunity based monitoring tool voor complete netwerkomgevingen
SVS Virtualization ToolVirtualiseren van applicaties. Een specialisme
SysinternalsDoor de jaren heen gebruik ik al een reik scala aan tools die handig zijn voor een IT-Beheerder.De bron is grotendeels afkomstig van Mark Russinovich. Zijn blog kun je hier vinden.
TeamviewerToegang op afstand. Hulp via internet aan of door anderen.
Teach2000Overhoor jezelf. Geschikt voor vele situaties
TightVNCEen VNC programma die ik vaak gebruik.
TreesizeWil je zien waardoor de ruimte op de computer door gebruikt wordt? Of de ruimte van je externe disks?
TyreJan Boersma uit Veenendaal is ooit met dit mooie programmaatje begonnen. Nu is het al aardig aan het doorgroeien naar een professioneel programma. Dit is een routeprogramma maker voor motorliefhebbers die graag touren.
UltraMonMonitoren, meerdere naast elkaar en op elke monitor het gewenste programma starten.
Universal Boot DiskUniversele Boot Disk maken kan eenvoudig met deze tool.
VBSeditEditor voor vbs-bestanden. Er is een gratis versie, maar de betaalde is echt fijner met de opties die daarin zitten. Zie website voor uitgebreide info.
VisionAppManaging IT-Cloud by this tool is amazing simple.
VLC-mediaplayerDeze player speelt nagenoeg alle video-formaten af.
VmwareVirtualization Provider. See website for the range of Products
VNCVNC® remote access software for desktop and mobile platforms
Wamp ServerpWampServer will install Apache, PHP5 and MySQL on your Windows system. WampServer comes with a service manager as a tray icon. It will allow you to easily manage your server. You can install all releases of Apache, MySQL and PHP as add-ons.
WinDirStatHarddisk vol? Of duurt backup te lang? Snel zien waar je grote bestanden staan? Dan moet je deze tool maar eens proberen
Windows 7 USB/DVD Download ToolMet deze tool kun je eenvoudig een ISO omzetten naar USB installatie. Klik hier voor de download.
WinimageWinImage is a fully-fledged disk-imaging suite for easy creation, reading and editing of many image formats and fileystems, including DMF, VHD, FAT, ISO, NTFS and Linux. The disk image is an exact copy of a physical disk (floppy, CD-ROM, hard disk, USB, VHD disk, etc.) or a partition that preserves the original structure. With WinImage in place, you can recreate the disk image on the hard drive or other media, view its content, extract image-based files, add new files and directories, change the format, and defragment the image. All this and more is delivered in one intuitive user interface that enables imaging right out of the box.
WinSCPFree SFTP, SCP and FTP client for Windows
Windows MoviemakerZowel in Windows XP als in Windows 7 wordt deze meegeleverd. Deze tool wordt niet standaard geïnstalleerd.Kijk voor Windows 7 hier voor meer info.Voor een overzicht van alle versies kijk hier.
Windows DefenderZeg maar een gratis antivirus programma van Microsoft. Hier kun je er alles over lezen.
Windows System Image ManagerDit onderdeel zit in Microsoft Windows AIK. Hiermee kun je images maken van Windows 7 zodat je overal thuis of op kantoor dezelfde Windows 7 uitvoering hebt.
WireSharkNetworkmonitoring Tool
Xirius WiFiFinderThe Xirrus Wi-Fi Inspector is a powerful tool for managing and troubleshooting the Wi-Fi on a Windows XP SP2 or later, Vista, or 7 laptop. Built in tests enable you to characterize the integrity and performance of your Wi-Fi connectionAnd there are a lot of gadgets….Click here.