Update City Navigator 2014-1 Garmin Zumo 660

Er zijn heel veel websites die vertellen over GPS, Garmin Zumo 660, City Navigator, BaseCamp en alles wat daarbij hoort. Wat ik echter niet tegen kwam was een duidelijke stap-voor-stap handleiding. Niet al te fijnmazig, maar wel alles, én in de juiste volgorde. Door MrGPS werd geattendeerd op het vroege uitkomen van GarminExpress 2.2.15. Die ook op voornoemde website te downloaden is. Ga dus niet naar de website van Garmin want dan krijg je versie 2.2.13. Hieronder volgen de stappen die je uit zou moeten voeren:

 1. We gaan eerst een backup maken. Niet met Garmin Express (dat kan wel maar is niet handig voor wanneer je delen wilt terug zetten) maar met JaVaWa.
  • Op voornoemde website werd het handige programma  genoemd. Je kunt JaVaWa hier downloaden. Een zeer handige tool.
  • Backup 1: alles
  • Backup 2: specifieke kaarten zoals OnRoute motorkaart
 2. Koppel de Zumo af (veilig uitwerpen van USB-apparaten)
 3. We gaan via de weblink van MrGPS het programma GarminExpressInstaller downloaden en installeren.
 4. Na het installeren starten we Garmin Express op.
 5. Sluit de Zumo aan. Op een gegeven moment wordt deze herkend en kun je de update(s) gaan verwerken.
 6. Onder “Update” staat City Navigator 2014-1 al klaar. Let op het vinkje bij Backup… die kun je zoals in punt 1 aangegeven uitzetten. Vink wel het volgende vinkje aan anders kun je niet op de knop Install klikken
 7. Let op! Het downloaden en installeren kan een tijdje duren. Bij mij doordat Garmin Express ging hangen totaal 2 uur. Hoe los je dat hangen op? In mijn geval moest ik de oude versies (2 van 2013) verwijderen inclusief de corrupte download (C:\Users\All Users\Garmin\Core Update Service\MAP-EU-2014-10). Na het opruimen heb ik systeem herstart en opnieuw Garmin Express gestart. Nu duurde het downloaden en installeren totaal 1,5 uur.
 8. So far so good, maar toen was ik ineens OnRoute kaart kwijt (die heb ik op de Zumo staan voor het geval ik onderweg een alternatieve route met mooie wegen wil volgen, dus niet een geplande op de computer voorbereide route). Hoe heb ik dat hersteld?
  • Met het programma JaVaWa heb ik een backup gemaakt van een andere computer waar ik Onroute nog op had staan. Daarom stap 1!!!
  • Vervolgens op computer waar ik alles aan het voorbereiden was via JaVaWa de specifieke kaart van Onroute weer terug gezet. De bestandsnaam moet je even goed onthouden.

   

Let op! Vandaag (11 juli 2013) kreeg ik een e-mail van Garmin. Daar wordt ook verwezen naar de download van GarminExpress. Maar ook dat is de ‘foute’ versie 2.1.13. De juiste versie is 2.2.15! Intussen (2-8-2013) is er via GarminExpress een update beschikbaar die versie 2.2.15 update naar 2.2.17.

Bekende problemen met versie 2.2.15:

1) Na update 2.2.15 blijft GPS zichzelf updaten. Ik bedoel dan de GPS en niet de totale ZUMO

2) Na de update zijn alle kaarten standaard aangevinkt. Hierdoor kan de ZUMO niet goed herberekenen waardoor je geen aanwijzingen meer tijdens het rijden ontvangt. Dit is op te lossen door te gaan naar je kaarten en alleen de kaarten City Navigator en City Navigator 3D te selecteren.

Oplossing:

Installeer via de WebUpdater (hier link van Waypoint uit Notter) en niet via GarminExpress de update 2.2.17. De GPS software wordt dan bijgewerkt. Dat gebeurd ‘onder water’. Laat daarom na het bijwerken van het toestel deze minimaal 5 minuten (losgekoppeld van computer/laptop) aan staan zodat de software ook goed geïnstalleerd zal worden.

Tip:

Als je denkt dat je toestel in orde is plan dan op het toestel zelf een kleine route bij u in de buurt met ook daarin een recente wijziging in de verkeerssituatie. Je merkt dan heel snel of de Zumo weer doet zoals ie het moet doen.